Liefhebber van hiphop

Van jongs af aan ben ik liefhebber van hiphopmuziek. Ik houd van vette beats, maar het zijn vooral de knap gevonden rijmteksten die mij aanspreken. Tijdens mijn jeugd in de jaren ’90 groeit de hiphopscene explosief in ons land. Nederlandstalige rappers breken definitief door en uit Amerika waaien onophoudelijk hits over. Tot op de dag van vandaag staan onze hitlijsten vol met hiphop uit binnen- en buitenland.

Een klassieker uit mijn jeugd is ‘California Love’ van 2Pac en Dr. Dre. In 1996 bereikt deze hiphoptrack het Nederlandse publiek en onze hitlijsten. Als elfjarig jochie kijk ik in deze tijd naar muziekzenders op tv om zoveel mogelijk toffe rappers te ontdekken. YouTube bestaat nog niet, dus na zo’n ontdekking is het hopen en wachten tot de clip weer voorbijkomt. Tegenwoordig is het een stuk makkelijker en kan ik zelf ‘California love’ met jullie delen. Druk hieronder op ‘play’ en YouTube regelt de rest!

In september 1996 volgt er schokkend nieuws: 2Pac is vermoord. Ik herinner me de huilende fans op tv en overal is zijn muziek te horen. Het verhaal gaat rond dat de 25-jarige Tupac Shakur slachtoffer is geworden van een vete met oostkustrappers. De dader wordt niet gepakt. In maart 1997 volgt een nieuw dieptepunt in de hiphopgeschiedenis: oostkustrapper The Notorious B.I.G wordt doodgeschoten. Deze keer rijst de vraag of een bende van de westkust wraak heeft genomen. De dader is echter ontkomen. Het verdriet is wel gebleven. Als beste vriend en vrouw van ‘Biggie’ brengen Puff Daddy en Faith Evans het nummer ‘I’ll be missing you’ uit. Het eerbetoon aan de rapper wordt een wereldwijde hit. Het blijft treurig dat 2Pac en The Notorious B.I.G. zelf nooit meer in de hitlijsten hebben gestaan.

Met haatdragende teksten van rappers heb ik zelf nooit iets gehad. Ik zoek liever de humor in hiphop op. Zo is Extince al snel een held voor me geworden. In de jaren ‘90 breekt hij met Nederlandstalige raps door bij het grote publiek. Tot op de dag van vandaag vind ik zijn flow ongeëvenaard in de Nederhop. Check it out!

In de jaren ’00 word ik gegrepen door de rapgroep Opgezwolle. Track na track speel ik op mijn eerste stereo-installatie. Met centen van bijbaantjes koop ik kaartjes voor liveoptredens en cd’tjes van het Zwolse trio. De muziek van Sticks, Rico en dj Delic staat namelijk garant voor een hiphopfeestje. Zelfs als dat feestje zich thuis afspeelt. Uit jeugdig enthousiasme blaas ik de boksen van mijn stereo finaal op. Oeps, die woofers zijn te veel op de proef gesteld!

In 2008 start ik in het basisonderwijs met lesgeven. Het valt me op dat veel kinderen van hiphop houden en daar zie ik als leerkracht graag kansen in. Graffitiletters ontwerpen, rapteksten schrijven en praten over straattaal kun je prima aan leerdoelen koppelen. Door in te spelen op de belevingswereld kun je kinderen beter motiveren. Rappers Typhoon en Def P. zitten in educatieve filmpjes van Het Klokhuis. Goed dat zij iets maatschappelijks willen doen met het rolmodel en talent dat ze hebben. Zo heeft Sticks een motivatiefilmpje gemaakt voor kinderen die zich ‘anders voelen’. Dit heb ik zelf in het speciaal onderwijs vaak ingezet bij een gesprek over identiteit en eigenwaarde. Big up.

Fresku is een eindbaas. Die noem ik dus als laatste, maar zeker niet omdat hij de minste is. De emotie die hij in zijn muziek uit, vind ik heel écht overkomen. Het spreekt me aan dat hij zich kwetsbaar op durft op te stellen. De teksten zijn vaak raak en kunnen me inspireren. Met name als Fresku rapt over twijfel of het vaderschap. Zijn hiphop verdient mijn respect als liefhebber.

Over mij

Mijn naam is Paul Nijhof (Maarheeze, 1985) en ‘Rapper in nood’ is mijn schrijversdebuut. Ik heb dit boek geschreven vanuit mijn eigen ervaringen en interesses. Sinds 2008 werk ik in het onderwijs. De eerste elf jaar als leerkracht in het speciaal basisonderwijs. Nu als intern begeleider op een basisschool met een speciale voorziening voor nieuwkomers. Het is een prachtig vak.

Als tiener is mijn liefde voor hiphop ontstaan. De muziek van Extince en Snoop Dogg heb ik grijsgedraaid. Later heb ik ook zélf gerapt. Maar mijn talent voor schrijven is groter dan mijn talent voor timing. 😉  

De grootste boekenverslinder die ik ken is mijn vrouw. Dankjewel dat je ‘Rapper in nood’ pas verslonden hebt toen het na al die tijd af was. Ons dochtertje lezen we elke avond voor. Papa’s boek leest ze later zelf wel! 😊

 

Ik wens jullie veel leesplezier met ‘Rapper in nood – De strijd tussen Oost en West’.